Visitem els projectes de Mumbai

El passat mes d’agost, en Joan Múria, tresorer de PROiNFANTS, va visitar les contraparts i els projectes que l’ONG finança a Mumbai, en primera persona ens relata una de les experiències que hi va viure.

Més informació

Informe de la psicòloga del Centre Obert Martí Codolar al barri d’Horta (Barcelona)

El final de curs i l'estiu a Martico ha estat tan intens com sempre. Hem seguit acompanyant als nens i nenes tant al Centre Obert com al Casal d'Estiu i, tot i que allà s'ho passen genial, els problemes a casa i les repercussions emocionals dels mateixos continuen necessitant la nostra ajuda.

Més informació

Mari Carmen Gutiérrez, psicòloga al Centre Obert Martí Codolar

Mari Carmen Gutiérrez és psicòloga general sanitària infanto- juvenil, i des de fa gairebé cinc anys col·labora al Centre Obert Martí Codolar, en el programa de gestió emocional finançat per Proinfants. Ella mateixa ens explica com és la seva feina.

Més informació

Què hem fet l'any 2021

Tot i les restriccions en l'educació escolar i de mobilitat que han patit les nostres contraparts internacionals, PROiNFANTS ha aconseguit destinar als seus projectes 45.141€ durant el 2021, adaptant-se alguns d’ells a nous formats digitals o a nous programes d’emergència infantil, aconseguint així destinar fins al 75% dels seus ingressos a aquests projectes revisats.

Més informació

Els nens de DILKUSH ajudant a reparar i construir “la seva casa”

Si bé la temporada del monsó és crucial per a la vida a l’Índia, sobretot per a l'agricultura, cada any causa estralls a les ciutats i deixa quantioses pèrdues materials per la força de l'aigua. La gran quantitat d'aigua caiguda en poc temps provoca inundacions sobtades i causa destrosses als habitatges. També en això l'Índia és plena de contrastos.

Més informació

Educació emocional personalitzada al Centre Obert Martí-Codolar

Ja fa 5 anys que PROiNFANTS col·labora en el projecte d’educació emocional personalitzada al Centre Obert Martí-Codolar, al districte d’Horta-Guinardó (Barcelona) i gràcies als bons resultats obtinguts aquest curs hi seguirem col·laborant.

El projecte consisteix en acollir 30 nens, nenes i joves de 5 a 18 anys, en situació de risc social extrem, dels barris propers a la Vall d’Hebron (Teixonera, Horta, La Clota).

Més informació

EL BIENNI INFERNAL 2020-2021

En vint anys d'existència, PROiNFANTS ha aconseguit canviar veritablement la vida de molts nens i nenes acollits als seus projectes però aquest bienni destaca dramàticament pel “desajust profund” en els projectes consolidats en curs.

Més enllà de les conseqüències sanitàries de l'epidèmia, els habitants i els infants de les barriades on treballem s'han desestructurat brutalment en perdre's l'escolarització pel tancament de centres d'acollida, escoles, centres de dia, i residències permanents.

Més informació

Actualitat i projectes primer trimestre 2021

La residència infantil masculina Dilkush a Mumbai, que PROiNFANTS finança des de fa més de 12 anys, ha acollit permanentment els seus nens (molts orfes), sense escola, i els ha alimentat i acompanyat durant aquesta crisi. Les fotos dels seus jocs i la seva cara de felicitat ens animen molt.

Totes i cadascuna de les nostres contraparts amb una gran experiència sobre el terreny, es van adaptar a la situació i van llançar plans de contingència substitutius, promovent dotacions alimentàries d'emergència per a les famílies dels nens i nenes beneficiaris o proporcionant mitjans digitals als i les becàries, entre moltes altres iniciatives.

Més informació

Què hem fet l'any 2020?

Tot i la suspensió universal de l'educació escolar, i moltes altres restriccions d'hàbitat i mobilitat infantil, PROiNFANTS ha aconseguit dotar les seves contraparts amb 43.018 € el 2020 per mantenir els seus projectes latents, per a l’adaptació de beques amb nou suport digital, o per a programes d'emergència infantil en diversos terrenys, aconseguint així destinar fins al 61% dels seus ingressos a aquests projectes revisats.

Vam dur a terme 14 projectes en les àrees d’educació, acollida, sanitat i nutrició, que han arribat a més de 1.000 beneficiaris directes: nens, nenes i adolescents dels extraradis de les grans ciutats.

Más información

Residència infantil per a nens a Mumbai

La residència infantil masculina Dilkush a Mumbai, que PROiNFANTS finança des de fa més de 12 anys, ha acollit permanentment els seus nens (molts orfes), sense escola, i els ha alimentat i acompanyat durant aquesta crisi. Les fotos dels seus jocs i la seva cara de felicitat ens animen molt.

Més informació

Projectes, COVID-19 i emergència alimentària

El segon trimestre de 2020 ha estat dramàtic en el pla estrictament educacional i en l'entorn de les nostres contraparts i projectes en els suburbis de Barcelona-Salt, Mumbai, Dakar i Medellín.

D'una forma inimaginable, totes les infàncies d'aquestes ciutats han patit EL MATEIX DRAMA: El tancament o confinament de residències infantils, la clausura precipitada de totes les institucions educatives i la forçada submissió de les famílies a la immobilitat laboral amb l'aparició d'una emergència alimentària, per a totes aquestes poblacions infantils vulnerables en què PROiNFANTS sempre s'ha bolcat.

Més informació

Nou projecte local-Internacional de PROiNFANTS en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu (Barcelona)

PROiNFANTS ha signat per primer cop un acord de col·laboració amb l’acreditat Hospital infantil de Sant Joan de Déu de Barcelona.

A través d’aquest acord, PROiNFANTS cofinançarà amb l’hospital, un programa de cirugia especialitzada que al 2020 beneficiarà a un nen o nena provinent d'un país en vies de desenvolupament, i que permetrà resoldre una malaltia greu curable i no accessible, per manca de recursos econòmics.

Més informació

Què hem fet l'any 2019?

L’any 2019 a PROiNFANTS vam destinar 63.564 € als nostres projectes a Mumbai, Medellín, Dakar i Barcelona-Girona. Això significa que un 72% dels ingressos es van destinar a projectes.

Vam dur a terme 13 projectes en les àrees d’educació, acollida, sanitat i nutrició, que han arribat a més de 1.000 beneficiaris directes: nens, nenes i adolescents dels extraradis de les grans ciutats.

Més informació

PROiNFANTS i El Cor Gospel Gràcia reivindiquen els drets de la infància

PROiNFANTS i El Cor Gospel Gràcia van reunir el passat 22 de novembre a la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona prop de 350 persones en el concert solidari per a la infància. L'esdeveniment va aconseguir recaptar més de 3.000 euros, que es destinaran als projectes infantils que PROiNFANTS desenvolupa a Medellín, Mumbai, Dakar i Barcelona-Salt.

Més informació

Beques per a un futur millor, 10 anys d’història i de construir futurs a Medellín

L'assentament urbà de “l'Alto de la Virgen” es troba a Medellín (Colòmbia) , a l'anomenada Comuna 13 i està format per diverses barriades muntanyoses on hi viuen unes 160.000 persones. La seva població prové en gran mesura de desplaçats i migrats de “Comunas” d'altres regions veïnes, expulsats per grups armats al marge de la llei i víctimes de la guerra civil a Colòmbia.

Més informació

Acompanyament psicològic de proximitat, la clau de l'èxit

La Plataforma d'Educació Social Martí-Codolar al barri d'Horta de Barcelona, en col·laboració directa amb PROiNFANTS, intenta oferir una resposta als infants i adolescents d'entre 5 i 18 anys en situació de desavantatge o risc d'exclusió social. Raúl Lerones, director del Centre, ens explica el projecte.

Més informació

Els alumnes de l’escola Proa del barri de Sants a Barcelona estan treballant en el projecte “Estrellitas al futuro” que PROINFANTS desenvolupa a Medellín, Colòmbia

Estudiants de 4rt d’ESO de l’escola Proa de Barcelona han presentat aquest projecte al premi-concurs que el seu col·legi promou. El treball forma part de la matèria optativa d’economia de 4t d’ESO i per realitzar-lo, alguns alumnes van visitar la nostra oficina a Barcelona per conèixer de primera mà la nostra labor.

Més informació

Financem la construcció d’un nou centre preescolar a Dakar

PROiNFANTS ha engegat aquest curs un nou projecte per construir una escola infantil per a nens i nenes de 3 a 6 anys del barri de Sam-Sam 3, una de les zones més pobres de l’extraradi de la capital de Senegal. Al nou centre hi accediran 180 nens i nenes procedents de famílies vulnerables, n’hi ha molts que es passen el dia al carrer.

Més informació

Què hem fet l'any 2018?

L’any 2018 a PROiNFANTS vam destinar 70.449 € als nostres projectes a Mumbai, Medellín, Dakar i Barcelona-Girona. Això significa que un 74,3% dels ingressos es van destinar a projectes.
Vam dur a terme 14 projectes en les àrees d’educació, acollida, sanitat i nutrició, que han arribat a més de 1.300 beneficiaris directes: nens, nenes i adolescents dels extraradis de les grans ciutats.

Més informació

Visitem les contraparts i els projectes a l'Índia

Durant el mes d'octubre, el president de PROiNFANTS, Joan Antoni Pons-Serés, i la membre de la Junta Teresa Palmer, van viatjar a l'Índia per visitar els responsables de les 4 contraparts a Mumbai, dels diferents projectes que hi impulsem.

Més informació

Entrevista a Carles Ruiz (Salt, novembre 2018)

Salt, Girona, més d’un terç de la seva població és d’origen estranger. Un 45% de l’alumnat tenen pares immigrants, i això es tradueix en un elevat desequilibri a les aules.
PROiNFANTS impulsa des del 2017 un programa de beques a l’Escola Pia que, a més d’oferir una oportunitat als infants amb baixos recursos, vol reduir la segregació i fomentar la cohesió social.

Més informació

Entrevista a Mireia Gil

Al col·legi Thiaroye de Dakar, gestionat per Éducation Solidaire, hi van infants i joves que no poden entrar a escoles públiques per falta de places o que no poden pagar-se l'ensenyament privat.

Més informació

Financem la nutrició infantil al nou casal d'estiu de La Indomable

Uns 350.000 nens i nenes (1 de cada 4) viuen en una situació de pobresa a Catalunya. A l'estiu, la situació es complica per a moltes famílies, perquè els menjadors escolars tanquen i els pares tenen dificultats per garantir una alimentació adequada per als seus fills.

Més informació

Apropant la vida dels ravals de Medellín als nens i nenes de Ripollet

Donar a conèixer com és la realitat dels infants més exclosos dels extraradis de les ciutats és l'objectiu de l'activitat que cada estiu organitza PROiNFANTS dins del campus infantil "Creixent entre Rialles" de Ripollet.

Més informació

PROiNFANTS i La Locomotora Negra reivindiquen els drets de la infància

Amb el lema “Sumem per la infància” PROiNFANTS i La Locomotora Negra van reunir el passat 13 d’abril a l’Auditori Axa de L’Illa Diagonal de Barcelona prop de 350 persones en el concert solidari per la infància.

Més informació

Llibretes solidàries

Els alumnes de 5è C del Col·legi Maristes La Immaculada de Barcelona han fet una campanya solidària de venda de llibretes.

Més informació

Entrevista a Primi Vela (Abril 2018)

Primi Vela va arribar a l’Índia des de Saragossa fa 45 anys amb la seva comunitat de germanes. Actualment, i des de fa més de 12 anys, és la directora dels projectes de cooperació de PROINFANTS al barri perifèric de Mira Road (Mumbai).

Més informació

La nostra contrapart l’Associació Sociocultural La Indomable, Medalla d’Honor de Barcelona

La inclusió social de les persones més vulnerables, nens, dones i migrades, de Ciutat Meridiana és la tasca que guia des de fa més de deu anys l’Associació Sociocultural La Indomable

Més informació

Què hem fet a l'any 2017?

Gràcies al suport dels socis i donants, l'any passat vam poder augmentar l'aportació pressupostària i el número de projectes destinats a la infància més desfavorida de Mumbai, Medellín, Dakar i Barcelona-Girona. Vols saber tot el que hem fet?

Més informació

Els becaris de l'escola de Thiaroye en Dakar finalitzen el curs (Novembre 2017)

L’alumnat de l’escola de Thiaroye a Dakar, entre ells els 18 nois i noies becats per PROiNFANTS, han finalitzat el curs 2016-2017. Es tracta de 7 alumnes de primària i 11 de secundària procedents de famílies en situació vulnerable i pocs recursos econòmics a qui les beques els permeten seguir els estudis i tenir així un millor futur.

Més informació

Entrevista a Raúl Lerones (Barcelona, Novembre 2017)

“Si millorem el benestar emocional dels nens i nenes, millorarem la seva major atenció, concentració i, sobretot, la seva motivació a l’escola”

Enguany PROiNFANTS inicia una nova col·laboració a Barcelona amb la Fundació Magone, finançant un projecte pioner d’educació emocional al centre obert Martí Codolar d’Horta, amb infants i joves en risc d’exclusió social. Raúl Lerones, que comparteix la direcció de la Fundació Magone i de Plataforma d’Educació Social Martí-Codolar (que pertany a la congregació Salesiana), ens explica la importància de treballar les emocions.

Més informació

L'Índia celebra el Diwali, la Festa de la Llum (Novembre 2017)

Al mes d’octubre a l’Índia es va celebrar la festa del Diwali que literalment significa “ fileres de làmpades” i que marca el començament de l’any nou hindú. Primi Vela, directora de la residència femenina d’Ankur on PROiNFANTS finança diversos projectes, ens explica com el van celebrar i el significat de la festa més important i lluminosa del pais.

Més informació

ENGEGUEM DOS NOUS PROJECTES EDUCATIUS A SALT (GIRONA) I AL BARRI D'HORTA A BARCELONA (Setembre 2017)

Aquest mes de setembre PROiNFANTS inicia la col·laboració en dos nous projectes: el primer destinat a becar infants amb necessitats educatives especials de l'escola Pia de Salt, a Girona, i el segon per treballar l'educació emocional amb un grup d'infants i joves en risc d'exclusió social del centre obert Martí-Codolar al barri d'Horta de Barcelona. Amb aquestes dues iniciatives, volem evidenciar i reforçar el nostre compromís amb la infància més vulnerable que viu a casa nostra.

A Salt, PROiNFANTS de la mà de la contrapart Fundació Servei Solidari, finançarà un programa destinat a becar 8 infants de 3 a 9 anys en situació vulnerable que no poden fer front a la quota escolar. Fa 4 anys la institució educativa de l'escola Pia es va fer càrrec dels barracons existents a la perifèria de Salt per a responsabilitzar-se del Parvulari i de l'Educació primària amb un projecte innovador i compromès que fomenta la interculturalitat i treballa per reduir la segregació escolar dins de l'escola entre els alumnes autòctons i els immigrats. Salt té una taxa d'immigració molt alta, per això és tan urgent i tan important la realització d'aquest projecte. PROiNFANTS hi aportarà 5.000 euros en dos anys.

Al barri barceloní d'Horta, PROiNFANTS finançarà un nou projecte pioner d'educació emocional personalitzada al centre obert Martí-Codolar destinat a trenta nens, nenes i adolescents de 5 a 18 anys. En col·laboració amb la Fundació Magone, el programa oferirà tallers i acompanyament psicològic personalitzat a alumnes que presenten conductes de desmotivació i fracàs escolar, agressivitat o de risc d'autolesionar-se. Es treballarà tant amb els nois i noies com amb les seves famílies i amb els educadors, en la detecció i diagnòstic de la situació, la prevenció i el tractament. És un projecte de dos anys. PROiNFANTS hi aportarà 3.000 euros el 2017 i 5.000 euros el 2018.

Us seguirem informant.

dos-nous-projectes-educatius-a-salt dos-nous-projectes-educatius-a-salt

 

ENTREVISTA A CARLES GIL SAGUER (Barcelona setembre 2017)

"La clau de l’èxit de la pau interreligiosa i interètnica senegalesa és el melting pot dins les escoles"

Carles Gil Sagués és el director de l'Association Éducation Solidaire de Dakar, la nostra contrapart al Senegal. Suma més de 20 anys d'experiència en el món educatiu, tant a Barcelona com a Senegal, dins l'escola, en l'educació del lleure, en el treball amb joves migrats... i també en la coordinació de les 19 institucions de l'Escola Pia de l'Àfrica de l'Oest. Carles ens parla de com és l'educació al Senegal i de l'escola de la barriada de Thiaroye, on PROiNFANTS bequem cada any una classe de 18 alumnes i també participem en les successives obres d'ampliació del centre.

Com ha evolucionat el barri socialment als darrers 7 anys?
Tota l'Àfrica subsahariana es troba en plena explosió demogràfica. No és tan un fenomen de superpoblació (Àfrica és en general 3 cops menys densa que Europa), com de recuperació. El problema és el desordre d'aquest creixement, que es dóna fonamentalment a les grans ciutats, que passen a ser megapolis que contenen 10 milions (o més) d'habitants. El gran Dakar no s'escapa d'aquesta inèrcia. I creix en les barriades que l'envolten, amb mala urbanització i un entorn empobrit. Aquest és el context de la nostra escola. Pressió demogràfica, és a dir molts nens, però amb infraestructures deficitàries.
A nivell intern, els escolapis, hem treballat perquè l'escola no s'inundi durant l'hivernage, l'època de pluges.
Força famílies de l'escola viuen inundades amb aigües insalubres durant 4 mesos!

S'han cobert els dèficits educatius del barri amb altres projectes públics o privats?
Certament han augmentat el nombre d'escoles, tant públiques com privades amb vocació i interès públic, com la nostra. Especialment de primària. En canvi, la secundària encara es pobre i amb prou feines atén una mica més del 50% dels nens i joves en edat d'anar-hi.

Com concilia el projecte educatiu de l'escola de Thiaroye la diversitat cultural, de gènere i religiosa dels alumnes?
Per a nosaltres és molt important reproduir la societat dins l'escola, que no sigui una illa, o si és vol, que no sigui un guetto. Per això mirem si el tant per cent de varietat religiosa dins l’escola coincideix amb el de la zona. Per bé que tenim una petita descompensació, doncs les famílies cristianes estan disposades a fer llargs trajectes per a poder inscriure els seus fills a les nostres escoles.
Tothom coincideix que la clau de l’èxit de la pau interreligiosa i interètnica senegalesa és el melting pot dins les escoles.

Els alumnes que han fet el recorregut escolar han millorat les seves expectatives pràctiques d'incorporació laboral?
I tant! L'Escola, fruit de bon treball de mestres, equip directiu i alumnes (en especial els delegats), està agafant bona fama perquè té bons resultats. Una bona nota és el passaport dels nostres joves.
No obstant això, no estem focalitzats només en els resultats. Des de fa 4 anys, el pla estratègic votat en assemblea (mestres, directors, famílies, alumnes i escolapis) ens convida a entendre l'escola des de la centralitat de l'alumne, i a treballar l'educació integral. Els valors, la intel·ligència emocional, saber viure junts... comença a formar part de l'ADN de les nostres escoles.

Entrevista-Carles-Gil-Saguer

 

ELS PITJORS MONSONS EN ANYS INUNDEN MUMBAI (Setembre 2017)

L'Índia ha sofert aquest estiu les pitjors inundacions en dècades, que han causat més de 650 morts i han afectat prop de 20 milions de persones. Tot i així, a Mumbai, els monsons no aturen la vida i la seva arribada se celebra amb alegria.

Les inundacions són habituals en època dels monsons (que van del juny fins a finals de setembre o octubre) però aquest any han estat qualificades per la Creu Roja com les pitjors en dècades. A Mumbai a la barriada de barraques de Dohngri on PROiNFANTS ha desenvolupat algun dels seus projectes de nutrició, les pluges van provocar l'esfondrament del Bhendi Bazaar, un vell edifici de 4 plantes, amb més de trenta morts i els caos a la ciutat durant dies. Les continues construccions en terrenys inundables i zones costaneres, així com la quantitat de residus plàstics que obstrueixen els canals i drenatges, juntament a la manca de planificació urbanística, fan que la ciutat sigui particularment vulnerable a les tempestes.

Malgrat la desgràcia, quan li preguntem a Primi Vela, directora de la residència femenina Ankur, on PROiNFANTS finança diversos projectes, com van viure els monsons, ella destaca la frase d'una periodista de Mumbai: "Quan el cel plora, els mumbaikars (habitants de Mumbai) brillen". I és que durant aquells dies també va sortir el millor de la ciutat, la solidaritat dels seus veïns i veïnes: "Els temples, esglésies i mesquites es van obrir de bat a bat per acollir els necessitats retinguts per les aigües que no podien tornar a casa i de les barraques inundades en sortien dones amb te i menjar per oferir a qui els necessités. Aquells dies, el crit de guerra va ser "Junts ens salvarem".

La Germana Vela ens explica també que durant els monsons la ciutat no es paralitza, i que els infants, encara que amb l'aigua fins als genolls, van continuar anant a l'escola. Recorda també que el monsó és sobretot una estació feliç i se celebra amb alegria, perquè es sinònim d'aigua, un recurs vital en un país on el 70% de la població viu del camp. "Les pluges refresquen el país i alleugen la calor extrema de l'estiu. L'aigua és vida, és una benedicció del cel. A Mumbai les pluges són impressionants, la natura s'embelleix, tot brilla, s'caba la pols i l'aigua cau sense parar".

monzons-inunden-mumbai