El 12 de novembre es celebra a l’Índia el Diwali o la Festa de la llum (també anomenada Divali o, en sànscrit, Deepavali o Deepawali) que és l’entrada de l’any nou hindú, una de les nits més alegres i significatives del calendari de festes de l’Índia.
No té un dia fix per a la seva celebració que s’escau entre mitjans d’octubre i de novembre, en funció del calendari lunar. És una festa religiosa que a l’Índia celebren diferents religions: l’hinduisme, el budisme, el sijisme i el jainisme.
La divinitat que presideix aquesta festa és Lakshmi, l’esposa del déu Vishnu. Ella és qui atorga la prosperitat i la riquesa, per això és especialment important per a la casta dels comerciants (vaisyas). També el déu Ganesha és especialment honorat aquest dia.
A la festa del Diwali, que dura quatre dies, les cases es netegen d’una manera especial i es guarneixen amb diferents ornaments i llums d’oli o espelmes que s’encenen al vespre. S’acostuma a celebrar un àpat amb plats molt saborosos i amb dolços. La gent es posa els seus millors vestits, es fan regals a les persones amigues i als familiars. També es fan jocs i focs artificials. És el moment de renovar els llibres de comptes, fer neteja general, renovar alguns estris de la casa, pintar-la i decorar-la per a l’any que comença.
|