Mari Carmen Gutiérrez, psicòloga al Centre Obert Martí Codolar

Mari Carmen Gutiérrez és psicòloga general sanitària infanto-juvenil, i des de fa gairebé cinc anys col·labora al Centre Obert Martí Codolar, en el programa de gestió emocional finançat per Proinfants. Ella mateixa ens explica com és la seva feina.

Al centre treballo principalment en tres àmbits. En primer lloc, realitzant un acompanyament psicològic individual a aquells nens i adolescents (amb edats compreses entre 5 i 16 anys) que més ho necessitin.

D’altra banda, com que el perfil de la majoria de famílies amb les quals treballem tenen tantes dificultats familiars, econòmiques i socials, em dedico a fer una atenció més indirecta a tots aquells menors a qui no puc veure directament: seguiments puntuals, pautes a la família i als seus educadors, coordinacions amb els diferents serveis que li fan acompanyament (Serveis Socials, EAIA, Escola o Institut, etc.).

Per últim, la meva tasca també és detectar, conjuntament amb els educadors de cada grup, aquells temes que cal abordar a nivell grupal amb tallers, exemple, habilitats socials, expressió i gestió emocional, respecte als seus iguals, tècniques d'autocontrol i maneig de conflictes en l’entorn familiar, etc.

La població amb què treballo forma part d’un col·lectiu en risc d’exclusió social: en gran part, famílies monoparentals, sense recursos econòmics, els progenitors de les quals presenten sovint un historial de violència, consum de substàncies i alcohol, o formes de viure precàries aquí i al seu país d’origen.

A totes aquestes dificultats, se’ls afegeixen totes les seqüeles provocades per la pandèmia de la Covid-19. Amb aquesta combinació explosiva, els dos últims anys m’estic trobant conseqüències emocionals molt més greus que abans: ansietat molt elevada amb atacs d’angoixa, aïllament social, absentisme escolar i fracàs acadèmic, baixa autoestima, increment de les inseguretats i por a enfrontar-se a les dificultats, episodis freqüents d'autolesions, insomni, trastorns de la conducta alimentària, impulsivitat extrema amb els iguals i membres de la família, etc.

En el meu acompanyament als menors, l’objectiu és aconseguir que sentin que tenen un espai de completa confiança i confidencialitat, i que estic aquí per ajudar-los i acompanyar-los en la seva millora.

Un cop ens coneixem i fem una breu exploració psicològica, plantegem conjuntament amb ells i els familiars una sèrie d’objectius terapèutics. Per assolir-los, faig servir eines tals com tècniques d’autocontrol i gestió emocional, relaxació i respiració abdominal per gestionar l’ansietat, entrenament en habilitats socials per millorar la seva assertivitat i capacitat de relacionar-se, augment d’activitats positives per a millorar l’estat d’ànim, i tècniques específiques per treballar i ajudar-los a processar els episodis traumàtics que hagin viscut.

Tot això, sempre tenint en compte la història i els antecedents personals i familiars del menor, els quals considero essencial que es puguin abordar.

Òbviament, la meva feina amb els nois i noies és només un granet de sorra, però resulta realment gratificant estar present quan fan una evolució positiva, et tenen com a referent d'ajuda i, tot i les dificultats del seu entorn, estan disposats a millorar costi el que costi.