Blog PROiNFANTS

Aquest és el blog de l’associació PROiNFANTS

15 abr

Holi, quan no només és barregen els colors

Artículo de Actualitat PROiNFANTS on 15.04.14

La riquesa multicultural de l’Índia queda plasmada en les seves manifestacions religioses, molt lligades als cicles de l’agricultura i als canvis estacionals. Cada festival ret homenatge a deïtats, animals, i fenòmens naturals, omplint d’alegria ciutats i pobles. Una de les festivitats que arriba amb la primavera és el Holi festival, que des de l’Índia (i des de Guyana i Nepal, d’on n’és també originari) s’ha estès a altres indrets del món.

La lluna plena de finals de febrer o començaments de març és el senyal de l’arribada del mes Phalguna, que significa, en realitat, deixar enrere l’ombrívol hivern per donar la benvinguda a la primavera, transició basada en la mitologia que parla de la Holika Dahan (la llum del foc, que simbolitza la victòria del bé sobre el mal) i la llegenda de Rhada i Krisnha.

Actualment es llença “gulal” -una barreja de midó de blat de moro, farina, perfum, i colorant- sobre els altres mentre es crida la consigna “Bura na maano Holi hai”. La festivitat de Holi també és una bona oportunitat per enviar benediccions i desitjos d’amor als éssers estimats.

La celebració s’inicia amb l’encesa de fogueres durant la vigília de Holi. Existeixen nombroses llegendes i històries associades amb la celebració del Holi, i tot i que es diu que la festivitat existia ja diversos segles abans de Crist, el seu significat ha anat canviant amb els anys. Abans era un ritual especial que feien les dones casades i on també s’adorava la lluna plena (Raka) per a la felicitat i el benestar de les seves famílies.

Holi simbolitza un pont entre les escletxes socials dins la pròpia cultura hindú. Els homes i les dones celebren junts aquesta festa; els rics i els pobres s’esquitxen entre sí, de la mateixa manera que ho fan els joves i la gent gran. És la celebració de la veritable unió i de l’oblit de les diferències.

Bura na maano Holi hai!

 

http://www.holifestival.org/

 

Laura Pardo – Periodista i MA en Relacions Internacionals, Cooperació i Desenvolupament per la Universitat Autònoma de Barcelona

No Comments »