Blog PROiNFANTS

Aquest és el blog de l’associació PROiNFANTS

31 gen

“El programa ‘Beques per a un futur millor’ busca generar un grup de suport i acompanyament als nois i noies”

Artículo de Actualitat PROiNFANTS, PROiNFANTS on 31.01.18

Abandonament escolar i familiar, manca d’oportunitats laborals, violència: aquestes són algunes de les problemàtiques que es viuen a Alto de la Virgen, una de les barriades més pobres de Medellín (Colòmbia). Des de l’any 2010, el programa “Beques per a un futur millor”, que promou la Fundació Calasanz i compta amb el finançament de PROiNFANTS, beca a nens i noies del barri perquè puguin completar els seus estudis. Entrevistem Alejandro Uribe i Silvia Restrepo, responsables del programa de beques a adolescents, una parella amb dilatada experiència en la problemàtica “dels nens del carrer”.

Com és l’Alto de la Virgen?

L’assentament irregular de la “Comuna 13” és una barriada que acull entre 130.000 i 160.000 persones, la majoria desplaçats i migrats de comunes de zones veïnes, molts expulsats per grups armats. Les famílies viuen en condicions molt precàries, en habitatges fets de taulons i làmines plàstiques, sense aigua i llum. També hi ha famílies que porten més temps al barri, que viuen en cases de maó i millors condicions, però encara de propietat irregular i amb escassetat de serveis bàsics.

Quines són les principals necessitats d’aquestes famílies?

Els pares no tenen feina fixa, els homes treballen de vegades a la construcció i les dones ocasionalment com a empleades de la llar. Són a més famílies molt nombroses, o desestructurades pel que no poden assegurar una acceptable alimentació i tampoc oportunitats d’estudi per als seus fills i filles. Al barri abunda la violència, especialment del microtràfic de drogues i altres delictes relacionats amb les bandes.

En què consisteix el programa Beques per a un futur millor?

D’una banda, el programa ofereix als nois i noies recursos econòmics per matricular-se i finalitzar els seus estudis de batxillerat o accedir a uns estudis superiors. Però al mateix temps inclou tot un procés d’acompanyament, amb trobades quinzenals i trucades contínues, per conèixer com van amb els seus estudis, les seves famílies, els seus amics … L’objectiu és generar un grup de suport i acompanyament, on treballem bàsicament les relacions, a través de diferents activitats planejades en comú acord amb els nois: cinefòrums, sortides culturals, capacitacions en temes laborals i de rendiment en els seus estudis, etc.

Els becaris i becàries del programa han aconseguit obtenir una feina?

El programa és encara recent, tot i que es va iniciar el 2010. La primera alumna que va acabar un estudi tècnic en infermeria va ser fa dos anys, i ara està treballant. En l’últim any diverses alumnes han aconseguit graduar-se a la Universitat amb formació professional. Algunes d’elles han aconseguit una feina, temporal o autònoma, perquè, com en qualsevol país sense una economia en creixement, el treball fix és escàs. No obstant això, està clar que poder acabar els seus estudis professionals els aporta un gran canvi en la seva vida i els ofereix la possibilitat d’integrar-se en la societat i de lluitar pels seus drets humans mitjançant la seva inserció laboral.

<< VOLS COL·LABORAR? FES UN DONATIU>>

No Comments »